"Z jednej strony podmioty handlujące żywnością borykają się z przeterminowaną żywnością, której nie udaje się sprzedać. A z drugiej strony mamy na rynku podmioty gospodarcze, którym nie zależy, by towar był długo ważny, ale by kupić go tanio: catering, stołówki. Łączymy te dwie grupy interesu i robimy wszystko, by ta żywność się nie zmarnowała. Ponadto tę niesprzedaną żywność przekazujemy organizacjom użytku publicznego takim jak Caritas lub Bank Żywności. To kompleksowe rozwiązanie na niemarnowanie żywności przez duże firmy produkcyjne i handlowe" - mówił Radiu Kraków Michał Nowak z Outletu spożywczego. Według niego w 2017 roku w ten sposób firmie udało się uratować i zagospodarować 20 ton żywności.
Firma rozmawia rozmawia z inwestorem i planuje wejście na rynek zagraniczny. Pomoże w tym nagroda 100 tysięcy złotych zdobyta podczas Forum Inwestycyjnego w Tarnowie na najlepszy startup.
Podczas spotkania w Tarnowie rozstrzygnięto także konkurs na najlepszego robota, który wygrała drużyna studentów Politechniki Poznańskiej Jakub Bartoszek, Łukasz Antczak oraz Jakub Matyszczak za zbudowanie robota kroczącego do badania wodociągów. "Cała konstrukcja powstała pod kątem badania kanałów wodnych. To będzie bardzo drogie mobilne nosidełko do wszelkiego rodzaju kamer i czujników, które będzie mogło badać kanały wydajniej niż człowiek" - mówi jeden z konstruktorów.