• Kandyzowane płatki fiołków mogą stanowić oryginalną przekąskę lub posłużyć do udekorowania ciast i deserów.
  • Kwiaty nadają się do spożycia na surowo. Dodaje się je do sałatek owocowych oraz jako dodatek do potraw z warzyw.

Z kwiatów fiołka można otrzymać zdrowy i smaczny syrop, przygotowany wg przepisu:

60 g kwiatów zalewamy 90 g wrzątku i odstawiamy pod przykryciem na 24 godziny. Po upływie zalecanego czasu, odcedzamy zawartość, dodajemy ½ szklanki cukru i podgrzewamy. Po rozpuszczeniu się cukru, gotowy syrop przelewamy do butelek. Schłodzony syrop jest doskonałym dodatkiem do deserów i napojów. Dodany do herbaty, pomaga zwalczyć przeziębienie i uporczywy kaszel.

  • Kwiaty fiołków, pociągnięte białkiem jajka oraz obsypane cukrem, służą do dekorowania świątecznych wypieków.
  • Zamrożone kwiaty świetnie zastąpią kostki lodu, dodawanego zwykle do napojów i drinków.

 

 

Anna Łoś, Barbara Błaszczyk