|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33 (antena)
12 630 60 00 (recepcja)
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
|
A
A
A

Włącz Akcję #NieMarnuj... Jedzenia Zdrowia Czasu Pieniędzy...

To główna idea akcji społecznej Radia Kraków, którą nieprzypadkowo rozpoczynamy w grudniu. Ostatni miesiąc w roku obfituje w świąteczne wydarzenia. Na początek Święty Mikołaj, a potem Boże Narodzenie i Sylwester. Sporo okazji do świętowania, robienia zakupów i niestety marnowania.

Zobacz też: Przystanek Kulinarny Małopolska


W sobotę 16 grudnia Specjalny Dzień Kulinarny w Radiu Kraków - Zapraszamy!


Ambasadorzy akcji #NieMarnuj na żywo, w holu Radia Kraków od 10:30 będą prezentować jak z kuchennych resztek wyczarować kulinarne cuda. Będzie można skosztować, zapytać, podyskutować, poznać kuchenne triki, które sprawią, że resztkowe potrawy nabiorą wyrafinowanego charakteru. Będzie też niespodzianka w postaci Pamiątek Smaku.  Ze względów logistycznych konieczna jest rejestracja na Specjalny Dzień Kulinarny.

Prosimy o zgłaszanie się na adres przystanek@radiokrakow.pl podając imię, nazwisko, numer telefonu oraz liczby chętnych. Będziemy się z Państwem kontaktować telefonicznie. 

 

Każdego roku kupujemy dużo za dużo wszystkiego, zwłaszcza jedzenia, bo przecież święta muszą być "na bogato". W większości przypadków trafia ono potem do kosza. I to nie dlatego, że jest zepsute, ale dlatego, że święta zaplanowaliśmy ze zbyt wielkim rozmachem, nie licząc się z kosztami. Kupiliśmy za dużo chleba, zrobiliśmy za dużo sałatek, ugotowaliśmy za dużo zupy, zbyt wiele mięsa czy ryb upiekliśmy. Nie mówiąc już o stracie czasu (bo przecież godzinami staliśmy przy kuchni), czy pieniędzy (artykuły spożywcze kosztują coraz więcej)

Powiedzmy sobie wprost! Nie umiemy i nie wykorzystujemy nadmiaru zakupionego jedzenia i dlatego w śmietniku lądują góry żywności.

 

W Radiu Kraków mówimy STOP takim praktykom. W ramach akcji #NieMarnuj chcemy promować dobre postawy społeczne:

kupuj odpowiedzialnie

nie wyrzucaj żywności

podziel się jedzeniem, jeśli masz go za dużo

naucz się wykorzystywać resztki

 

A propos resztek. Z resztek (obierków, połówki ziemniaka, natki czy lekko zwiędłego jabłka itp), które zostają nam po przygotowywaniu posiłków można wyczarować prawdziwe cuda. I co ważne, nie trzeba do tego posiadać umiejętności na miarę najlepszego na świecie szefa kuchni. Wystarczy chcieć. Wystarczy pomyśleć. I wystarczy wziąć przykład. A ten, podczas akcji #NieMarnuj dawać będą ambasadorzy naszego przedsięwzięcia. Oto oni:

Miłosz Kowalski szef kuchni restauracji L'atmosphere (Kraków-Balice), wyróżniony w tym roku w edycji Gault&Millau Tour w Małopolsce w kategorii Szef Kuchni Tradycyjnej,

Manda Wójcik i Kasia Pilitowska, animatorki kulinarne, twórczynie kultowego Najedzeni Fest,

Ulla Pałka - prowadząca blog „Kuchnia na Wzgórzu”

Anna i Piotr Wlezień – prowadzący blog „Życie od Kuchni”

 

Ambasadorzy akcji #NieMarnuj będą podawać Państwu wręcz na talerzu doskonałe i sprawdzone przepisy na robienie posiłków właśnie z kuchennych resztek. Wszystkie przepisy będą sukcesywnie publikowane. Proszę śledzić www.radiokrakow.pl a także nasz profil na FB oraz oczywiście blogi i strony naszych kulinarnych ambasadorów. O ich umiejętnościach będą się Państwo mogli przekonać sami podczas Specjalnego Dnia Kulinarnego w Radiu Kraków, w sobotę 16 grudnia (szczegóły wkrótce). 

 

Wszystkich naszych zamierzeń nie udałoby się zrealizować, gdyby nie pomoc i wsparcie Partnerów akcji #NieMarnuj. Oto oni:

- Targ Pietruszkowy w Krakowie (Justyna i Artur Kinasz, Karolina Jarmołowska, Alicja Kowalik)

- Planet PR GlobalCOM PR-Network

- Portal Have a Bite (Karolina Milczanowska)

- Promotor Kulinarny (Bartosz Wilczyński)

I jeszcze jedno... By nie być gołosłownym, Radio Kraków chce dołożyć swoją cegiełkę w dzieło niemarnowania żywności i dzielenia się z innymi jej nadmiarem. W tym miesiącu zbieramy produkty żywnościowe dla Kuchni świętego Brata Alberta przy ulicy Dietla 48 w Krakowie. Dlaczego akurat tej? Bo codziennie karmi ponad 300 osób. Potrzebuje kilogramy produktów i nie marnuje się tam nawet okruszek. Część produktów Kuchnia kupuje, część otrzymuje w darze od handlowców, którzy chcą się dzielić chlebem, warzywami czy konserwami. Podzielmy się i my. W holu Radia Kraków ustawiliśmy kosze, do których można dorzucić swoją kaszę, mąkę, makaron czy przyprawy! Przyprawy to zawsze spory wydatek.

W grudniu nadajemy do słuchania, do pomagania, do dzielenia się i do #NieMarnuj

 

Maja Dutkiewicz, Przystanek Kulinarny Radia Kraków

mail: przystanek@radiokrakow.pl

100%
0%
WASZE KOMENTARZE

Liczba komentarzy: 2

B

Sobota, 2 grudnia 2017, 18:33

Świetna akcja, popieram. Czasem niestety marnuję jedzenie ale dzieki takim działaniom mam mobilizację do zmiany. Na następne zakupy pójdę z listą po gruntownym przeglądzie lodówki i zaplanowaniu jedzonka na następne dni.

Odpowiedz

Elżbieta Tomczyk-Miczka

Sobota, 2 grudnia 2017, 17:37

To bardzo ważne, trzeba o tym mówić, przypominać, zachęcać, dawać przykład

Odpowiedz