Niemal w przededniu Świąt Bożego Narodzenia – wielkie święto małopolskiego smaku na krakowskim Rynku Głównym. Już w najbliższy weekend (19 – 21 grudnia) odbędzie się Wigilijny Małopolski Smak. Świąteczne specjały z regionu, lokalni producenci żywności, tradycyjne wigilijne potrawy, świąteczne smaki w zupełnie nowych, zaskakujących interpretacjach – to wszystko da odwiedzającym przedsmak świąt i zarazem sprawi, że nabierzemy na święta jeszcze większego apetytu.

Konsumenci, którzy spodziewają się w ramach wydarzenia jedynie możliwości zakupienia regionalnych przysmaków do wigilijnych potraw, będą mile – a raczej smakowicie – zaskoczeni. Tegoroczny Wigilijny Małopolski Smak obejmuje także liczne degustacje, pokazy gotowania i warsztaty w specjalnie na ten cel zaaranżowanej kuchni, którą zapachami świątecznymi wypełnią znani kuchmistrzowie, restauratorzy, a także blogerzy kulinarni. Odwiedzający będą mieli okazję spróbować m.in. potraw przyrządzonych z karpia zatorskiego, górskiego pstrąga potokowego czy piernikowych śledzi. W menu nie zabraknie także ciekawostek - dziś zapomnianych, choć dawniej często goszczących na stołach postnych zup – czekoladowej i migdałowej. Dla najmłodszych przewidziano aktywny udział w warsztatach pieczenia pierniczków, które przyozdobią świąteczną choinkę. W poniedziałek 22 grudnia Marek Sowa Marszałek Województwa Małopolskiego w towarzystwie Katarzyny Krzeszowskiej pochodzącej z Krynicy Zdroju Miss Polski 2012 i aktualnej Vice-miss Supranational 2014 przekaże drzewko małym pacjentom szpitala dziecięcego w Prokocimiu. Do przygotowywania świątecznych pierniczków oraz innych ozdób, które udekorują choinkę dla dzieciaków ze Szpitala Uniwersyteckiego, zapraszamy wszystkich, którzy odwiedzą Rynek w najbliższy weekend.

Z Bożym Narodzeniem w Małopolsce związane są piękne tradycje oraz zwyczaje przekazywane z pokolenia na pokolenie. Do najważniejszych i najpiękniejszych tradycji świątecznych należy zaliczyć wspólne kolędowanie oraz dzielenie się opłatkiem przy wigilijnym stole. Stół nakrywa się białym obrusem, pod nim kładzie się sianko a na nim opłatek. Przy stole wigilijnym zostawia się jedno puste nakrycie dla nieoczekiwanego gościa. Podczas tradycyjnej małopolskiej wieczerzy wigilijnej na stole muszą znaleźć się takie potrawy jak barszcz czerwony, uszka z grzybami, pierogi z kapustą oraz kluski z makiem i kompot z suszu.

Spróbujmy wrócić do tradycji sprzed lat, aby nasze święta dziś były bogatsze… Bogatsze o przekazy naszych dziadków, przepisy kulinarne babć, wspólne zabawy i… wspólne świętowanie, dające tak wiele mocy i siły, bo nasza siła wypływa z korzeni, z jakich wyrośliśmy. Spróbujmy wspólnie przygotować się do Świąt Bożego Narodzenia, takich prawdziwych, takich, jakie obchodzi się… w prawdziwym, małopolskim domu.

 

Z myślą o mieszkańcach Małopolski i jej sympatykach, przygotowaliśmy specjalne zaproszenie do wspólnego odkrywania naszych małopolskich tradycji. Świąteczna akcja promocyjna #Święta jak w Domu. #Małopolska ma na celu promowanie lokalnych tradycji i zwyczajów z Małopolski, zachęcanie do spędzania świąt w Małopolsce w tradycyjny sposób, pamiętając o tym, co jest w nich naprawdę ważne.

 

Akcja odbywa się przez cały grudzień i angażuje uznanych blogerów z Małopolski, znanych Małopolan, członków Rady Ekspertów Marki Małopolska oraz laureatów konkursu na pamiątkę bożonarodzeniową z Małopolski, a także mieszkańców Małopolski, dla których przygotowano konkursy związane ze świętami. Finał akcji odbędzie się 20 grudnia na Rynku Głównym w Krakowie podczas 10. edycji Małopolskiego Wigilijnego Smaku.

 

Więcej informacji TUTAJ. Można tu znaleźć porady świąteczne, konkursy, filmiki z udziałem Piotra Cyrwusa oraz znanych z sieci Lekko Stronniczych a także interaktywne kartki świąteczne, na których każdy będzie mógł sam zaprojektować życzenia.

 

Partner Główny: