Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Przystanek w sylwestrowych bąbelkach

W programie Przystanek Kulinarny na dzień przed Sylwestrem nie mogło zabraknąć ...bąbelków. Przewodnikiem po bąbelkach i historii szampana, którego korzenie wbrew powszechnemu przekonaniu wcale nie wywodzą się z Francji, był Mariusz Kapczyński, dziennikarz, krytyk winiarski i szef portalu vinisfera.pl.

Była też mowa o bąbelkach, których, jako że Francuzi zastrzegli nazwę, szampanem nazwać nie można, ale są równie dobre, niektóre nawet nasze, rodzime. Było też "bąbelkowe" wspomnienie sprzed lat......

W programie zasięgnęliśmy też lekarskiej wiedzy o tym, co może się dziać w naszym organiźmie po zbyt hucznym świętowaniu i co jest najważniejsze następnego dnia. Z doktorem Robertem Szlękiem ze szpitala MSWiA w Krakowie rozmawiał Tomasz Bździkot.

Jak zwykle w programie pojawiła się też Paulina Bandura z książką, jak najbardziej adekwatną do okazji, bo była to "Spieniona historia Europy. 24 pinty, które nawarzyły piwa".

Zabraliśmy też Państwa w krótką kulinarną sylwestrową podróż po świecie. W Sylwestra sprawdza się bowiem powiedzenie co kraj to obyczaj - także kulinarny. 

Wyślij opinię na temat artykułu

Najnowsze

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię