O tłoczeniu i wyciskaniu rozmawialiśmy z założycielami Tłoczni Choczni. Nikodem Karelus i Maciej Mikołajczak mówili dlaczego ich firma to typowa manufaktura i o niespotykanych smakach jakie daje połączenie jabłka z..... ...
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny w Tłoczni Choczni
Przystanek Kulinarny zawitał do wsi Chocznia, położonej niedaleko małopolskich Wadowic. A w Choczni jest tłocznia. „Tłocznia Chocznia”, gdzie wyciskane jest to, co najlepsze. Wyciskane między innymi z jabłek, które w tym roku wyjątkowo obrodziły.Mówiliśmy też o tym ile soku można wytłoczyć ze stu kilogramów jabłek i dlaczego smak świeżo tłoczonego soku jest tak wyjątkowy.
Założyciele manufaktury Tłocznia Chocznia mówili też, że jabłko jabłku nie równe, i że bardzo niedoceniamy jabłek ze starych sadów, a to z nich sok jest najlepszy.
Co zrobić, żeby to jabłkowe dobro się nie zmarnowało, co można zrobić z jabłek w domu, jak wykorzystać całe jabłkowe dobro - od skórki, przez miąższ aż po same pestki doradzała Ulla Pałka autorka bloga "Kuchnia na Wzgórzu” .
Jak zwykle w Przystanku Kulinarnym nie zabrakło też Pauliny Bandury z krakowskiej Księgarni Pod Globusem z książkową propozycją - oczywiście z jabłkiem w tle.