Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Przystanek Kulinarny w Ogniu

Przystanek Kulinarny gościł w gospodarstwie agroturystycznym Koziarnia, gdzie Kolektyw Ogień zebrał się na comiesięcznym wielkim gotowaniu, nomen omen na ogniu. Rozmawialiśmy o tym skąd wziął się pomysł na Ogień, jaka idea mu przyświeca i co takiego niezwykłego jest w tym miejscu.

Posłuchaj rozmowy z Kolektywem Ogień Posłuchaj rozmowy z Jadwigą, Marcinem i Kubą Lorkami

Posłuchaj rozmowy z Alexem Baronem i Rafałem Bernatowitzem

Posłuchaj rozmowy z Pavlem Portoyanem, Przemkiem Błaszczykiem, Agnieszką Kraszewską i Bartoszem Wilczyńskim

Posłuchaj rozmowy z Pauliną Bandurą

Gospodarze Koziarni Jadwiga, Marcin i Kuba Lorkowie opowiadali o tym co oferuje Beskid Wyspowy, jakie kulinarne niezwykłości można spotkać tylko tutaj, a także o niezwykłym bogactwie regionu.

Członkowie Kolektywu Ogień Alex Baron, szef kuchni nowo uruchomionej restauracji Zoni w Warszawie oraz Rafał Bernatowitz, mistrz kompozycji potraw rybnych opowiadali co tak niezwykłego jest w Ogniu, dlaczego dla ludzi tak atrakcyjny jest powrót do jedzenia w naturalnej formie i co zabierają stąd do domu, czego tam z pewnością nie uświadczą.

O tym jakie tajemnice kryje w sobie ogień zdradzał ogniomistrz Pavel Portyan. Przemek Błaszczyk, szef kuchni Maniana w Chorzowie i finalista Top Chefa przyznawał, że w porównaniu do gotowania w nowoczesnej kuchni, gotowanie na ogniu to wielkie wyzwanie. Agnieszka Kraszewska mówiła o tym co tak pociągającego jest w takim pierwotnym gotowaniu na ogniu, a Bartosz Wilczyński, promotor kulinarny opowiadał odradzaniu się prawdziwej kuchni w Polsce.

Przystanek Kulinarny i smak ognia

Jak zwykle w programie była też Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem z książkową propozycją.

Wyślij opinię na temat artykułu

Najnowsze

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię