|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33 (antena)
12 630 60 00 (recepcja)
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
|
A
A
A

Przystanek Kulinarny i fine dining

To gra smaków i wyobraźni, dostarcza bodźców wszelakich, bo rolę gra niezwykłe, oryginalne połączenie smaków, wizualna prezentacja i atmosfera. To wielka sztuka kulinarna. W sobotnim Przystanku Kulinarnym, przy okazji festiwalu Fine Dining Week rozmawialiśmy o tym jak się dochodzi do najwyższego poziomu umiejętności, które szefom kuchni pozwalają na tworzenie ulotnych dzieł sztuki na talerzu.

O tym czym jest fine dining i dlaczego finediningowa kuchnia jest tak niezwykła,  że określa się ją mianem sztuki i artyzmu, a także o najbardziej zaskakującej smakowej kombinacji opowiadał Miłosz Grabowski, szef kuchni krakowskiej restauracji "Pod Różą".

Posłuchaj rozmowy z Miłoszem Grabowskim

O tym czym dla nich jest fine dining opowiadali młoda szefowa kuchni  Agata Dembek-Dziwosz  reprezentująca serwujący kuchnię syryjsko-libańską Mezzalians i  Konrad Tota, szef PATISIE... czyli cukiernik – w którego Galerii Tortów Artystycznych powstają prawdziwe cuda. Karolina Milczanowska, dziennikarka portalu Have a Bite próbowała odpowiedzieć na pytanie czy można jeszcze bardziej podkręcać smaki i czy może się nam to kiedykolwiek znudzić.

 

Posłuchaj rozmowy z Agatą Dembek-Dziwosz, Konradem Totą i Karoliną Milczanowską

Młodzi szefowie kuchni opowiadali także skąd wzięła się ich pasja i skąd czerpią inspiracje. Była też mowa o tym jak każde nowe pokolenie wnosi do kuchni nową jakość, nowe pomysły i ...nowe smaki.

Posłuchaj rozmowy z Agatą Dembek-Dziwosz, Konradem Totą i Karoliną Milczanowską

Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem podeszła do sprawy bardzo racjonalnie proponując w tym tygodniu wybitnie ciekawą książkę Michała Kuźmińskiego – "Nauka w Kuchni – Przełomowe historie sztuki kulinarnej".

 

Posłuchaj rozmowy z Pauliną Bandurą

100%
0%
WASZE KOMENTARZE

Liczba komentarzy: 2

Przystanek Kulinarny

Niedziela, 10 lutego 2019, 19:42

@Bibliotekarz

Błędy się zdarzają, tym bardziej dziękujemy za czujność. Pozdrawiamy serdecznie

Odpowiedz

Bibliotekarz

Niedziela, 10 lutego 2019, 19:27

Chyba Michała Kuźmińskiego, a nie Marcina Ziemiańskiego! Trochę więcej dokładności ni zawadzi

Odpowiedz