Naszym przewodnikiem po chlebowym świecie była Zosia Barto, która prowadzi w Krakowie piekarnię "Zaczyn". Mówiła o tym dlaczego skład chleba jest najważniejszy, dlaczego zakwas jest sercem piekarni, co to znaczy karmić zakwas i od czego zacząć domową przygodę z pieczeniem chleba.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny i chleb nasz (nie)powszedni
W programie Przystanek Kulinarny, w sobotę 24 lutego zabraliśmy Państwa w podróż po smakach chleba, tego dobrego, prawdziwego. Pokazywaliśmy po czym poznać dobry chleb i jak wygląda praca piekarza. Mówiliśmy o faktach, ale także o mitach jakie narosły wokół chleba. Była krótka historia chleba i "chlebowa" pozycja do naszej radiowej kulinarnej biblioteczki.O faktach i mitach dotyczących chleba - i tego tradycyjnego i chrupkiego, kaloryczności i tego ile i z czym chleb jeść - rozmawialiśmy z Katarzyną Cybulską, dietetyk Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego.
Z Zosią Barto, która prowadzi w Krakowie piekarnię "Zaczyn rozmawialiśmy o tym jak wymagająca jest praca piekarza, ile czasu trzeba poświęcić by jak sama mówi "dopieścić" każdy bochenek chleba i jakie dodatki mogą się pojawić w chlebie.
Jest tyle smaków ile krajów, czy to północ czy południe, wschód czy zachód, istnieje tysiąc sposobów wypieku chleba i cieszenia się jego smakiem. Chleb towarzyszy ludzkości właściwie od zawsze…. do historii chleba zajrzała dla Państwa Magda Zbylut.
Jak co tydzień w programie była też Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem. I jakże by inaczej, z książką o chlebie właśnie.
Najnowsze
-
20:46
Uwaga kierowcy - utrudnienia na obwodnicy Krakowa. Między węzłami Kraków Skawina a Kraków Południe w stronę Tarnowa… https://t.co/aWCDRAdztU
-
18:19
Kraków: prokuratura złożyła apelację od wyroku dla aktora Jerzego S. https://t.co/4IBqL4fLxF
-
15:39
#PomysłNaMajówkę w Bobowej. Choć Żydzi nie powrócili do miasteczka na stałe po II wojnie światowej, to jednak samo… https://t.co/KDQZOGN34I
-
13:55
RT @Kamil_Wszolek: Jak przygotować dziecko do życia w sieci? O tym porozmawiam dziś z Magdaleną Bigaj autorką książki "Wychowanie przy ekr…
-
12:33
W maju w Pobiedniku Wielkim startuje 60. Lot Południowo-Zachodniej Polski im. Franciszka Żwirki https://t.co/p8YpCu8qgJ
-
11:03
Utrudnienia na drodze wojewódzkiej 783. W Makowie w powiecie miechowskim doszło do zderzenia trzech samochodów: cię… https://t.co/vHPqQzgNvM
-
10:11
#RozmowaRadiaKraków @Lukasz_Kmita: Rozważam wydanie rozporządzenia ws. zakazu przebywania na terenach zagrożonych z… https://t.co/IK9DHSKekF
-
09:44
Pojawiło się nowe zapadlisko na os. Gaj w Trzebini https://t.co/S6agoI2Hw1
-
09:21
Utrudnienia na drodze wojewódzkiej 955. W Sułkowicach w powiecie myślenickim doszło do zderzenia dwóch samochodów o… https://t.co/2WKuvfJcrm
-
08:54
Piękna pogoda przyciągnęła w weekend turystów w Tatry. Ratownicy mieli ręce pełne roboty https://t.co/FkW6kCjZeH
-
08:13
RT @j_banka: Porannym gościem @RadioKrakow będzie dzisiaj małopolski wojewoda @Lukasz_Kmita @Malopolski_UW . Zapraszam o 8.16. https://t.co…
-
07:56
RT @BartMaziarz: Planowana przy @Grupa_Azoty spalarnia śmieci nie ma jeszcze decyzji środowiskowej, ale @GKadzielawski w rozmowie z @RadioK…
-
07:27
Synoptyk IMGW: początek tygodnia pochmurny i z deszczem https://t.co/txUCfQB0px
-
18:05
73 zakażenia koronawirusem; bez przypadków śmiertelnych osób z COVID-19 https://t.co/6G6r9bRt7B
-
16:37
Podhale: sezon pasterski uroczyście zainaugurowany; owce poświęcone https://t.co/blorc5sabb
-
16:13
RT @magdalenazbylu1: Zyngierki z Maruszyny i Mali Wiyrchowianie z Bukowiny Tatrzańskiej zgarniają pierwszą nagrodę na Festiwalu Złote Kierp…
-
15:12
Z kolei w miejscowości Kąclowa w woj. nowosądeckim na drodze wojewódzkiej 981 doszło do kolizji 3 aut. Tu na szcz… https://t.co/xyILn3RcVd
-
15:11
Uwaga na drogach. W miejscowości Grodzisko w gminie Skała doszło doz zderzenia motocykla i samochodu osobowego. Jed… https://t.co/p0hXuo1BNl
-
13:13
Nowy Sącz: trwa akcja Pola Nadziei [ZDJĘCIA] https://t.co/mSxvmJM8Su
-
11:43
Cracovia Maraton wystartował po raz dwudziesty https://t.co/RRWB0mnjbz