Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Przystanek Kulinarny - back to the future

W pierwszym w nowym roku programie Przystanek Kulinarny zabraliśmy Państwa w kulinarną przyszłość. Tę najbliższą, tę nieco bardziej odległą i tę kosmiczną, w dosłownym tego słowa znaczeniu. Przyjrzeliśmy się jej i z punktu widzenia tego, co na naszych talerzach będzie modne w 2018 roku i z punktu widzenia naukowego, czyli o czym powinniśmy pamiętać . Rozmawialiśmy o tym czym jest tak zwana novel food i czy to odległa przyszłość, a także o tym co je się w....kosmosie i co będziemy jeść jak już ludzkość skolonizuje Marsa. Zacznijmy od tego co będzie rządzić w najbliższych dwunastu miesiącach. Ubiegły rok upłynął pod znakiem avocado, które było przyrządzane i podawane na setki sposobów. Coraz wyraźniej było też widać rosnącą świadomość tego co jemy i zmieniające się podejście do zdrowia i środowiska. Podejście "eko" ma też dominować w 2018 roku.

Konsument w 2018 roku ma być bardziej świadomy tego co je - o nowych wytycznych w zakresie żywienia, o tym, czym jest novel food i co będziemy jeść w przyszłości opowiadała profesor Renata Kostogrys z Katedry Żywienia Uniwersytetu Rolniczego 

W kulinarną wyprawę w kosmos, i to dosłownie zabrał nas  Łukasz Wilczyńsko, prezes Europejskiej Fundacji Kosmicznej. Była mowa o tym co je i pije się w kosmosie, o tym co udało się uwarzyć na orbicie, a także o tym dlaczego w kosmosie chleb jest zakazany. 

Oczywiście jak zawsze w programie Przystanek Kulinarny odwiedziła nas Paulina Bandura z krakowskiej księgarni Pod Globusem przynosząc ze sobą książkę o kulinarnych rzeczach niezmiennych - takie które były, są i pewnie zawsze będą.

Wyślij opinię na temat artykułu

Najnowsze

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię