1. Sobota 7 października. Dyniowisko w Lanckoronie. To, jak piszą organizatorzy, spontaniczna impreza społecznościowa, promująca zdrowy styl życia. W programie znakomite jedzenie w Cafe Pensjonat oraz Cafe Arka. Gry i zabawy dla dzieci i dorosłych w Gospodarstwie pod Rogalem oraz w GOK-u, warsztaty kiszonkowe z Zagrodzie Ławeczki oraz sesja zdjęciowa w ogrodzie Pracowni Ceramiki (vis a vis Cafe Arka).

Oto sczegóły planowanych atrakcji :

- w godzinach od 13.00 do 16.00 w Gospodarstwie Pod Rogalem każdy będzie mógł wykonać surówkę z dyni, skosztować zupy dyniowej prosto z ognia, a także wziąć udział w wielu grach i zabawach zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.

- w Cafe Pensjonat od godz. 13.00 do 15.00 warsztaty haftu z Magdą Bernecką oraz dyniowe smakołyki na talerzach

- w Zagrodzie Ławeczki między 15.00 a 17.00 warsztaty kulinarne Kiszonkowo

- w Leśnym Ogrodzie dyniowe curry, bezalkoholowy korzenny grzaniec oraz słodkie dyniowe placuszki.

 

2. Sobota 7 października. Dla tych którzy zostają w Krakowie. Czas na pizzę! Warsztaty kulinarne dla dzieci. Organizatorzy - Zabłocie 13. Godziny od 11.00 do 13.00 oraz od 13.30 do 15.30

Pod okiem Joanny Studnickiej, finalistki Master Chefa młodzi kucharze przygotują pyszny sos i stworzą swoje wyjątkowe pizze. Uczestnicy na czas zajęć otrzymują fartuszki, składniki oraz wszystkie akcesoria niezbędne do gotowania. Zajęcia kończą się degustacją przygotowanych potraw (w międzyczasie też można podjadać oraz wręczeniem pamiątkowych dyplomów. 

 

3. Niedziela 8 października. Zakończenie sezonu Art & Food Bazar od 11.00 do 17.00 Na Kleparzu w Krakowie

Na jesieni Kleparz jest najpiękniejszy- pełen najpyszniejszych warzyw, dyni, gruszek, śliwek i jesiennych jabłek. Wystawcy przygotują to, co kojarzy im się z tą porą roku. Będą jednogarnkowe potrawy, sycące zupy. Będzie prosto i pysznie zapewniają organizatorzy.

 

4. Wtorek 10 października Tarnów. Godzina 18.30. Warsztaty kulinarne "Nalewki i przetwory". Organizatorzy KIPI KASZA KIPI GROCH Agnieszka Klisiewicz, Kamila Neminarz

Miejsce warsztatów: Aktywna Kuchnia. Co w menu?

- tradycyjne sposoby w zdrowszej wersji. Korzystając z sezonowości warzyw i owoców organizatorki wiele ciekawych przetworów, używając zdrowszych zamienników cukru. Opowiedzą również o tradycyjnej metodzie janginizacji, dzięki której konfitury będą słodkie przy użyciu soli.

Na warsztatach odb edzie się wspólne przygotowanie :

- nalewki miętowej,

- nalewki malinowej,

- domowego ketchupu,

- konfitury z dyni sposobem janginizacji,

- powidła śliwkowe z kakao a`la Nutella.

Każdy uczestnik otrzyma skrypt z przepisami oraz zabierze ze sobą do domu nalewkę i słoiczek

 

Smacznego

Maja Dutkiewicz