|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33 (antena)
12 630 60 00 (recepcja)
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
|
A
A
A

Herbaciany świat w "Pod lupą"

Czarna, zielona, biała i popularnie nazywana czerwoną – czyli niezwykły świat herbat. Ci, którzy są jej miłośnikami, potrafią o niej opowiadać godzinami, a rocznie próbują nawet kilkuset smaków. W tym tygodniu Pod lupę bierzemy herbaciany świat, a przewodnikami Marzeny Florkowskiej są: Monika Śmietaniuk, Mariusz Zygmunt i Konrad Pociask.

Fot. Mateusz Królikowski

Zaczynamy od tradycyjnego parzenia herbaty czyli w czajniczku. 
 

Posłuchaj rozmowy

 

Fot. Mateusz Królikowski 

 

Marzy się państwu gorąca herbata z cytryną? Smakuje wyśmienicie, ale czy to na pewno bezpieczne? A czy zielona herbata wychładza?  .
 

Posłuchaj

 

Fot. Mateusz Królikowski 


Słuchanie herbaty – takie określenie nie jest obce miłośnikom tego napoju. Najpierw herbatę budzimy, czyli przepłukujemy ją, a potem możemy jej właśnie posłuchać. Brzmi intrygująco?
 
 

Posłuchaj

 

Fot. Mateusz Królikowski 

 

Herbaty, a właściwie mieszanki owocowe, a wśród nich bardzo popularny Rooibos i Yerba mate. Czy rzeczywiście mają taki zbawienny wpływ na nasz organizm?

 

 

Posłuchaj

 

Fot. Mateusz Królikowski


Romanse herbaciane nie są im obce, ale zawsze wracają do ulubionych smaków. Jak to jest możliwe, gdy wypija się kilkaset smaków herbat rocznie?

Posłuchaj

 

 

Fot. Mateusz Królikowski

 

(Marzena Florkowska/ew)

 

100%
0%
WASZE KOMENTARZE

Liczba komentarzy: 3

Środa, 10 stycznia 2018, 16:12

Bardzo fajna audycja, chyba wypróbuję nowe herbaty. Dziękuję.

Odpowiedz

Środa, 10 stycznia 2018, 11:03

tak, w lokalach, oprócz herbaciarni, trudno napic się dobrej herbaty, ceny wysokie, a często dostaje się nawet dobrą jakościowo herbatę, ale wody dosłownie na 2 łyki, letnią i białą od kamienia...

Odpowiedz

Wtorek, 9 stycznia 2018, 17:11

Było by wspaniale gdyby posłuchali tej audycji właściciele restauracji i knajp. Uwielbiam kiedy dostaję ciepłą (CIEPŁĄ, nie wrzątek) wodę w garnuszku z zapakowaną szczelnie torebką obok na talerzyku. Nie mam pojęcia dlaczego przywiązuje się w lokalach sporą uwagę do jakości kawy i ekspresu, natomiast prawie nikt nie potrafi podać właściwie zaparzonej herbaty. A to nie wymaga wcale wymyślnych urządzeń. Wystarczy zalać wrzątkiem przyzwoitą herbatę, niech już nawet będzie to ekspresówka.

Odpowiedz