Składniki:

    1 kg obranych ziemniaków
    700 g pomidorów
    oliwa
    2 ząbki czosnku
    500 g bakłażana
    sól
    140 g ricotty
    bazylia
    starty grana padano
    200 g mąki
    1 nieduża cebula
    1 jajko „zerówka”

Ziemniaki gotujemy do miękkości i odstawiamy do wystudzenia. Pomidory obieramy i drobno siekamy. Na oliwie przesmażamy posiekany ząbek czosnku. Nie pozwalamy, by się zarumienił. Dokładamy pomidory i dusimy przez 20 minut.

Na drugiej patelni smażymy drugi ząbek czosnku. Dokładamy pokrojonego drobno bakłażana. Solimy i czekamy, aż bakłażan zmięknie. Po przestudzeniu mieszamy z ricottą.

Z bazylii, oliwy i sera ucieramy pesto i dodajemy do farszu.

Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Mieszamy z mąką oraz jajkiem i zagniatamy krótko ciasto. Wałkujemy je tak, by miało centymetr grubości. Szklanką wycinamy koła o średnicy mniej więcej 10 centymetrów. Łyżeczką nakładamy farsz i zamykamy krawędzie. Delikatnie formujemy kulę.

Gotujemy 2 minuty. Podajemy natychmiast!

„Cucina italiana” sugeruje wersję z sosem. Nam świetnie pasowało masło!

 

Marlena Zając, przepis Bartka Kieżuna