przepisy
Kluski na parze z sosem truskawkowym
Sezon truskawkowy czas zacząć. Ale truskawki to nie tylko świeże owoce z bitą śmietąną i cukrem, lody i kremy, ale także koktajle i musy, którymi można np. polać tzw. paruchy, czyli kluski drożdżowe robione na parze. O tym tradycyjnym daniu, ale wciąż cieszącym się powodzeniem z Danutą Ścibor rozmawia Marzena Florkowska. Posłuchaj:
Każdy ma swój własny przepis na jajecznicę
To zwykle pierwsza potrawa, którą uczymy się samodzielnie przygotowywać. Pierwsza i dla wielu podstawowa. Mowa o jajecznicy. Ale prosta, nie musi oznaczać nudna. Posłuchaj!
Owsianka na śniadanie: tradycja spotyka się z nowoczesnością
O owsiance tradycyjnej, z kożuchem, na mleku prosto od krowy i tej bardziej współczesnej, na mleku kokosowym i orzechowym z Małgorzatą Kalembą-Drożdż rozmawia Marzena Florkowska.
Smaki dzieciństwa: nie było zupy mlecznej bez zacierki
W audycji "Kuchnia od kuchni" o tajemnicy zacierki i smakach z dzieciństwa, które poruszają naszą wyobraźnię i wspomnienia. W domowej kuchni spotkały się koleżanki: Maja, Weronika i Ania, w roli gospodyni Marzena Florkowska, a pracami kierowała przyszywana babcia. Posłuchaj:
Kuchnia od kuchni: Naleśniki z czarnego bzu
Naleśniki w trochę innej wersji! W audycji "Kuchnia od kuchni" rozmowa Marzeny Florkowskiej z prof. Moniką Bieniasz z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Posłuchaj:
Kuchnia na przednówku
Na przednówku i o przednówku z Małgorzatą Kaczmarczyk rozmawia Marzena Florkowska. Posłuchaj:
Czas na nowalijki
W "Kuchni od kuchni" przepis na młode warzywa w oleju lnianym i sezamie z chłodnikiem z jarmużu i pora według Piotra Sady. Posłuchaj:
Czas na nowalijki
W "Kuchni od kuchni" przepis na młode warzywa w oleju lnianym i sezamie z chłodnikiem z jarmużu i pora według Piotra Sady. Posłuchaj:
Uczta dla zmysłów. 3. edycja Restaurant Week w Krakowie
Rekordziści odwiedzają w ciągu tygodnia nawet kilkadziesiąt restauracji, próbując dań przygotowanych według różnych pomysłów i receptur. Szefowie kuchni prześcigają się w pomysłach, a setki miłośników niebagatelnego jedzenia szukają nowych inspiracji. W Krakowie trwa trzecia edycja Restaurant Week. Z Magdą Wójcik, pomysłodawczynią festiwalu kulinarnego Najedzeni Fest odpowiedzialną za organizację Restaurant Week rozmawia Marzena Florkowska.
Wiosenne babeczki
O Wiosennych babeczkach - w sam raz na Wielkanocny stół i o rodzinnej tradycji przekazywania sobie przepisów nie tylko świątecznych z dr Ewą Krupnik, inicjatorką akcji Historia! Mniam? rozmawia Marzena Florkowska.
Najnowsze
-
17:00
Lista Niezapomnianych Przebojów Not: 1516 z 28.04.2024
-
15:24
Krakowska kandydatka partii Razem na liście do Parlamentu Europejskiego
-
14:01
Hero Boxing Fighters, czyli amatorskie święto boksu w szczytnym celu
-
17:00
Lista Niezapomnianych Przebojów Not: 1515 z 14.04.2024
-
13:05
50 lat muzycznej awangardy
Najchętniej czytane
1
Ziemia coraz częściej się trzęsie na zachodzie Małopolski. "Strach jest. Chwieją się budynki. Są popękane ściany pod oknami, płytki"
Środa, 2024.04.24
2
Pendolino nie zatrzymało się na stacji w Tarnowie. PKP Intercity powołało specjalną komisję, żeby to wyjaśnić
Środa, 2024.04.24