SKŁADNIKI:

SPÓD:

o   1 szklanka bułki tartej

o   70 g masła

o   2 łyżki cukru

o   1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy do piernika

o   szczypta soli

MASA SEROWA:

o   1 kg tłustego twarogu sernikowego

o   300 g miąższu dyni

o   100 ml śmietanki kremówki 30% tłuszczu

o   1 puszka słodzonego mleka skondensowanego

o   5 jajek

o   skórka otarta z 2 cytryn

Najpierw upiecz dynię. Miąższ  pokrój w kostkę i wyłóż na blachę, przykryj folią aluminiową i piecz 20-30 minut w 180°C. Zmiksuj na gładkie purée i wystudź. Nie wyłączaj piekarnika.

 Na patelni rozpuść masło, dodaj pozostałe składniki i smaż chwilę, aż bułka lekko się zrumieni. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, tak by jego brzegi wystawały poza obręcz. Na dno wysyp podsmażoną bułkę i dokładnie dociśnij. Wstaw tortownicę do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

      Wszystkie składniki masy serowej wymieszaj mikserem z dyniowym purée. Masę przelej na przygotowany spód. Tortownicę szczelnie owiń kilkoma warstwami folii aluminiowej. I włóż do większej formy, którą wypełnij wrzątkiem do połowy wysokości. Całość wstaw do piekarnika i zmniejsz temperaturę do 120°C. Sernik piecz 1 ½ godziny aż jego powierzchnia będzie dobrze ścięta. Wystudź i przełóż do lodówki.

 

Smacznego!