"Kuchnia od kuchni", niedziela, godz. 10:50. Zapraszamy!


Składniki:

    300 g kasztanów jadalnych
    150 ml słodkiej śmietany 30%
    120 g cukru plus 2 łyżki
    170 g masła
    200 g gorzkiej czekolady
    3 jajka „zerówki”
    1 łyżeczka esencji waniliowej

 

Kasztany nacinamy na krzyż po wypukłej stronie. Gotujemy w niewielkiej ilości wody około pół godziny, do miękkości. Gorące obieramy ze skórki. Wrzucamy do miski, wlewamy śmietanę i wsypujemy 2 łyżki cukru. Miksujemy blenderem na gładką masę. Masło topimy w rondelku z czekoladą – najlepiej w kąpieli wodnej. Po krótkim przestudzeniu mieszamy z masą z kasztanów. Jajka z cukrem ubijamy na puch, doprawiamy wanilią i mieszamy z czekoladą z kasztanami. Wylewamy na blachę i pieczemy około pół godziny w temperaturze 180 stopni.

 

Autor przepisu i zdjęcia: Bartek Kieżun