Produkt lokalny to szansa na rozwój małych gospodarstw i całego regionu. Wytwarzający go drobni rolnicy mają szansę na dodatkowy zarobek, a my - jako konsumenci - dostajemy zdrową, nieprzetworzoną chemicznie żywność. Kupując go nie wspieramy wielkich koncernów, tylko  ludzi, których  możemy poznać - chociażby na lokalnym Targu Pietruszkowym. Rozwój produktów lokalnych jest korzystny zarówno ze względów środowiskowych (bo przy ich produkcji wykorzystywane są naturalne zasoby środowiska), gospodarczych ( bo powstają nowe firmy, rolnicy mają dodatkowy dochód)  jak i społecznych (powstają miejsca pracy). Produkt lokalny  jest więc regionalnym sposobem na realizację idei zrównoważonego rozwoju. Więc warto go wspierać.
Wg prognoz Polacy wydają co roku prawie 770 milionów złotych na zakup certyfikowanych, ekologicznych produktów. Zainteresowanie zdrową żywnością produkowaną przez lokalnych wytwórców stale rośnie.
Przed nami festiwal produktu lokalnego, który będzie podsumowaniem ponad 5 letniego projektu realizowanego przez Fundację Partnerstwo dla Środowiska. Dzięki niemu udało się m.in. skrócić dystans między producentem a klientem oraz stworzyć kluby zakupowe - mówi Rafał Serafin. Audycję przygotowała Ewa Szkurłat.